16 maart 2020
Geen categorie

Moeten escaperooms op slot?

Ook Escaperooms ontsnappen niet aan Corona: moeten zij op slot?

Hoewel Escape Rooms als ‘besloten gelegenheid’ nog niet verplicht worden om dicht te gaan door het Corona-virus, besluiten diverse Escape Room ondernemers in Nederland om tot 6 april de deuren te sluiten.

Overheid geeft weinig duidelijkheid

Escape rooms zijn een vrij nieuw fenomeen en in hun 5jarige bestaan weet de overheid hen nog steeds niet duidelijk te classificeren. Zo vallen ze voor de ene vergunning onder leisure maar bij de volgende gemeente weer in het hokje bijeenkomstfunctie of horeca en bij de KVK onder Overige recreatie exclusief jachthavens. In de lijst van het RIVM waar de sectoren worden aangewezen om te sluiten komen ze helemaal niet voor. Ook nabellen bij de instanties geeft verschillende, vaak tegenstrijdige adviezen.

Zelf een keuze maken

Het onduidelijke coronabeleid brengt onzekerheid mee voor de ondernemers. Zij worden nu gedwongen om zelf een keuze te maken, tegen hun eigen financiële belangen in. Ondernemer Joëlle van der Pol van The Team Building uit Utrecht verwoord het als volgt “Het voelt hoe dan ook als een slechte keuze, open blijven of sluiten.”

Escaperooms brengen mensen bijeen

Open blijven vinden veel eigenaren voor hun medewerkers en bezoekers onverantwoordelijk. Typerend aan een escape room is dat de spelers intensief met elkaar aan het werk gaan in een relatief kleine ruimte. Daarbij raken ze veel voorwerpen aan zoals puzzels, sloten, deurklinken. Ook komen spelers vaak van heinde er verre waarmee ze stimuleren dat mensen zich verplaatsen voor niet-essentiële doeleinden.

Maatschappelijk versus financieel belang

Het zou dan ook logisch zijn om dicht te gaan vanwege Corona, maar als je buurman niet dichtgaat, of als je aan het einde van de maand je huur niet meer kan betalen is dit niet eenvoudig. De ondernemers hopen dan ook vooral op verplaatsingen en geen annuleringen. “Wil je deze zomer nog een escaperoom kunnen spelen, overweeg dan ook eens om een cadeaubon te kopen.”

Toch zijn er veel ondernemers die er voor kiezen om proactief de deuren te sluiten. Deels vanwege de regen aan annuleringen, deels omdat zij zich zelf herkennen in de richtlijnen van het RIVM en deels om het maatschappelijk belang te behartigen. Zo toch ook The Team Building, zij zijn sinds vanochtend gesloten.

De tijden zijn moeilijk. Het enige waar alle escaperoomondernemers op dit moment gelukkig van worden is duidelijkheid vanuit de overheid.