Tejo-utrecht
5 november 2019
Geen categorie

Nieuw: Tejo

The Team Building haalt populairste spel van Colombia naar Nederland

Voor alle leeftijden leuk: de explosieve variant van jeu de boules

Het is (dronken) volkssport nummer 1 in Colombia maar het bestaat nog niet in Nederland. Onbegrijpelijk, want het is een sociaal, toegankelijk en verbindend spel met een lange populaire geschiedenis. Het is zelfs zo legendarisch dat vrijwel iedere stad in Colombia claimt dat zij het hebben uitgevonden. Het oudste verhaal stamt af van de inheemse bevolking en draait om goud. Bekend is dat het spel haar moderne vorm kreeg rond de 16e eeuw, toen de Spanjaarden het buskruit introduceerden. Hele gemeenschappen strijden tegen elkaar in de hallen en op de pleinen en verbindt het generaties. Bekijk hier het succesvolle spel.

Joëlle van der Pol van The Team Building legt uit hoe Tejo werkt: “Het spel lijkt op jeu de boules maar dan explosiever… Je speelt Tejo door afgeplatte metalen schijven (tejo’s) te gooien op een bak klei, met als doel de binnenste ring te raken en daarmee een kleine explosie te bewerkstelligen. Een bekende oneliner onder jongeren in Colombia is ‘Poker y Tejo?’ Vrij vertaald ‘Biertje en Tejo?’ Wij hopen natuurlijk dat dit straks in Nederland net zo’n gevleugelde uitspraak is!”

Opening

De consul van Colombia, Gedeon Jaramillo Rey, opent de eerste Nederlandse locatie met Tejo op dinsdag 12 november samen met een delegatie van de Colombiaanse gemeenschap in Nederland. Het eerste spel zal onder begeleiding van lokale specialiteiten en muziek worden gespeeld.

Over The Team Building

The Team Building is de grootste aanbieder van escaperooms en andere activiteiten in de provincie Utrecht. Naast Tejo hebben ze dit najaar ook Bijlwerpen naar hartje Utrecht gehaald.

RTV Utrecht

Kroegtijgers die zin hebben in iets anders dan darten of biljarten kunnen zich opmaken voor een nieuwe uitdaging. Het Colombiaanse spel Tejo (spreek uit: Teggo) komt naar Utrecht. Het lijkt in de verte op jeu de boules, maar dan wel een explosieve variant met een kleibak.

Lees het artikel hier.

Meer over Tejo